2014. február 16., vasárnap

Utcai élet a mindennapokban...

Ezzel az írással kapcsolatban egy valamit megígérhetek, nem fogunk eltévedni :). Csak olyanról fogok írni, amit otthon biztosan nem találhatsz, tapasztalhatsz. Jahhh, hogy eddig csak ilyenről írtam…áhhh mindegy, akkor folytassuk a sort :). Ez a bejegyzés alapvetően a férfiak számára kevésbé lesz élvezetes, de mindig, mindent nem lehet  :). A második „felvonás” pedig már egyfajta átvezetés lesz a gasztronómiába, bár nem feltétlenül a szó-szoros értelemben.

Már az első városi túrázás alkalmával is feltűnt, a sok hogy hölgy és férfi, akik a járdán egy széken ülve a kezükben pedig frizura menüvel várakoztak. Először még nem volt teljesen egyértelmű ennek az oka, amíg munka közben nem láttam őket. Az ártatlan járókelőkből kerül ki az aznapi kuncsaft, ha elég ügyes és rámenős vagy, tudjátok, farkas törvények uralkodnak. Az alkudozás pedig mondhatni elmaradhatatlan része a mindennapi életnek az utcán, nekünk ugye ez nem újdonság  ;).

Alapvetően is egymást érik a különböző szépségszalonok szóval erős a verseny a munkáért. A szalonok ugyan kényelmesebbek, de az utcai árak természetesen drasztikusan alacsonyabbak (ez ugye teljesen érthető), hiszen nincsenek frusztráló falak, fodrászkellékek és állandó lakk felhő. A szabad ég alatt, kellemes benzingőzben kaphatjuk meg a kívánt frizurát. Kezük felfoghatatlan gyorsasággal készíti el a legkülönbözőbb raszta sérókat, afrikai hajfonatokat. Íme 1-2 kép illusztráció:

 
Kuncsaftra várva
Munka közben :)













Egy aprócska megjegyzés magamról: Hosszú ideje én is szemeztem ezekkel a gyönyörű afrikai fonatokkal, de idő kellett, amíg rászántam magam, hogy csináltassak egyet. Én az utcánál kicsit kényelmesebb helyszínt választottam, de jól tettem, mert 6 órára volt szüksége kettő embernek a kiválasztott frizura elkészítéséhez. Ezen idő alatt 3 másik hölgy hajzuhatagának felépítésével végeztek (ezeket kereszt fonatokra varrták (ezt vegyétek szó szerint!!) fel a hölgyek fejére). Ekkor szemtanúja lehettem, hogyan lesz sokszor a gyakorlatilag semmiből olyan hajzuhatag, hogy még a szám is tátva maradt. Erre már csak annyi ugye, hogy nem minden arany, ami fénylik, sőt az esetek többségében nem  :). Nekem is póthajjal egészítették ki, a kívánt hossz elérése érdekében. Az eredményt a lenti képen láthatjátok.


Aki ismer, tudja rólam, hogy egyébként sincsen kevés hajam, a póthajjal kiegészülve olyan súlya lett, aminek viselése mosollyal korántsem volt egyszerű. Egy előnye azért mindenképpen volt, olyan feszessé tette az arc bőrömet, mint még soha és még botox sem kellett hozzá :D.  Ahogy belegondoltam, ezt valamikor meg is kellene mosnom, hááát….nincs az a pénz..:D  :D!

Az ilyen helyzetek (is) megtanítanak arra, hogy értékeld mindazt, amivel az élet már egyébként is megajándékozott. Ha pedig nem tartozol azok közé, akit dús sörénnyel láttak el, akkor a cél érdekében el fogod viselni az ezzel járó kellemetlenségeket, ahogy ezt nagyon sokan teszik :). A fonatok általában egyszerűsíteni kívánják az egyébként nehezen kezelhető haj viselését és hosszú hetekre leveszi (esetenként hónapokra) a gondot a viselőjének válláról (engem kivéve :)). 

Akkor szépen lassan a kérésnek eleget téve evezzünk lassan ízesebb területekre, de egyelőre maradjunk még az utcán.

Temérdek dolog az, amit otthon biztosan nem találhatsz meg, mert ugye ott még a szabályokat is szabályokkal korlátozzák és „egyszerűsítik”, amik mindenkire vonatkoznak, aki emberi fogyasztásra alkalmas ételt állít elő, vagy árusít (bár otthon sem vagyok meggyőződve arról, hogy sokszor az utcán fogyasztott ételek azok közé tartoznak-e, de itt ez most lényegtelen). Itt ilyen frusztráló szabályokkal nem nagyon találkozol, vagy legalábbis nem tekintik azokat magukra érvényesnek :).  Ezzel az elképesztő utcai lazasággal már Malajziában is találkoztam tavaly előtt, szóval ez egyáltalán nem afrikai egyediség. Végül is nem a steril konyha adja meg az ételek ízét :D.
Itt azonban már a kellő edzettség birtokában, semmilyen problémám nem volt az ételekkel, sőt a csapvizet is bátran megiszom, mert édes, nem pedig klóros (erre azért a többi afrikai országban nem tennék kísérletet).  Aki ismer tudja, hogy a húsevés egyáltalán nem tartozik kedvenc elfoglaltságaim közé (sőt), az afrikai ételek túlnyomó többsége viszont 1-3 féle húst használ fel egy-egy étel elkészítéséhez, érdekességképpen elétek szervírozom most az utca kínálatát ;).

Grill terasz :)











Ahogy a képen is látjátok az utcán elég egyszerű körülmények között sülnek a kolbászkák, és minden egyéb, amiért legtöbbször kígyózó sorok állnak csakúgy, mint a gyorséttermek pultjainál. Ezt a „grill pultot”, sokan azért részesítik előnyben, mert magad ízlése szerint tudod elkészíteni (fűszerezni) a kiválasztott áldozatot. Én nem éreztem belső késztetést ennek a kipróbálására (sem), de készülnek itt más afrikai országok receptjei alapján is ételek sátrakban és minden európai normát nélkülöző körülmények között, persze töredék áron, mint a mekiben, vagy a többi hasonló „minőséget” szolgáltató étteremláncok kínálatában. 



Fontos leszögeznem, a város tehetős és luxus negyedeiben európai áron, a világ minden egzotikus kínálatát felvonultató éttermek (indiai, olasz stb.), kifőzdékben (gyorsétterem láncokban) európai minőségű ételeket kínálnak a turistáknak. Én azt mutatom meg, hogy azon kívül milyen helyi, egyediséggel találkozhatunk, ha kicsit a luxus és csillogás mögé nézünk! Hiszen miért is utazik az ember, ha nem azért, hogy a megszokott komfortján és körülményein túltekintsen, mást is megízleljen, mint otthona berkeiben. Halkan jegyzem meg, azért 3 hét után az az érzés, amikor egy bevásárlás alkalmával felfedezed, hogy itt is vehetsz tejfölt, felemelő :).

A Dél-Afrikában alapvetően nem meglepő módon erősen érezhető az angol „konyha”, ami pedig ugye semmilyen (steak, sült hal krumplival és akkor nagyjából ki is fújtak a „főspecialitásaik”). Napjainkban egyre inkább itt is az amerikai „étkezési trend” érződik, ami pedig még inkább semmitmondó „kulináris élvezetet” nyújtó javarészt gyors ételek minden mennyiségben, az egészséges életmód jegyében, természetesen tisztelet a kivételnek, bár egyre szűkül ez a réteg. Aki pedig még az urbanizáció ellenére főzésre vetemedik, viszont nem szeretne sok időt tölteni a konyha falai között, azt hogyan segíti a kínálati piac?? Vehetsz előre megpucolt hagymát, feldarabolt gombát és minden mást már konyhakészen. 



Legközelebb nyugat afrikai ízek világába kalauzollak el, és fakanalt ragadunk, hogy te is megkóstolhasd…:)  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése