Elérkeztünk egy ízesebb részhez. Sajnos most ezúttal sem
tudok azon férfi társaknak kedvezni, akik a konyhába csak ételt melegíteni
járnak:).
Régóta húzom ennek a bejegyzésnek a megírását, mert jómagam
soha nem szerettem recept alapján főzni (ezért nem is frusztrálom magam vele),
csak érzésből a magam tetszése szerint, viszont, hogy Ti is el tudjátok készíteni,
azt instrukciók nélkül érzésből előre nem lehet :). Ezért most igyekszem nagyon összeszedni magam
és átadni számotokra is olyan formában, hogy könnyen elkészíthető legyen. Már
ha kedvet éreztek majd ennek az ételnek a kipróbálásához. Mindenekelőtt,
ígéretemhez híven ezen receptet szeretettel Évának küldöm, aki már régóta várja
ezt a bejegyzést :). Köszönöm türelmed ;)!!
Olyan receptet választottam, amit szinte mindenki
rendszeresen főz otthon, de nem a Nyugat-Afrikai verzióban, ez pedig a PÖRKÖLT.
Őszintén bevallom nekem ez jobban ízlik, mint a magyar verzió, de ez én vagyok,
Ti pedig majd eldöntitek ;).
Nyugat-Afrikában az időjárás miatt több egzotikus hozzávaló
érhető el, mint nálunk, de ezek használatát itt most mellőzni fogjuk. Szóval
semmi krokodil hús, meg kígyóbőr liszt és társai :). A receptek alapvetően olyan hozzávalókkal
indulnak, mint kishazánkban, vagyis hagymával :). Lépésről-lépésre fogok, mindent leírni, azonban
sokat ki is hagyunk (összevonunk) majd (az eredetihez képest), hogy könnyítsük
a saját dolgunkat (időt spóroljunk)és a végeredmény így is nagyon finom lesz (szerintem).
Azonban saját ízlésetek szerint hozzá is tehettek ki is egészíthetitek, szóval legyetek
nyugodtan innovatívak. A konyha erre nagyon jó teret ad, ha szeretsz főzni. Egy valamit előre bocsátok, ennek az ételnek a
főzéséhez 1-2 merőkanál türelem is kell (úgy kb. 1,5 órányi :)), és semmiképpen
ne éhesen álljatok neki, mert a végén pizza lesz belőle :D. Még egy nagyon
fontos megjegyzés, ahogy a magyar konyha sem éppen diétás, ez ugyanúgy az Afrikaira
is vonatkozik. Ne itt és most akarj spórolj a kalóriákon, feltéve, ha a
megfelelő végeredményhez szeretnél végül eljutni.
Akkor ennyit a „rizsáról”, fakanálra fel és főzzünk egy nagyon
finom csirkepörit „afrikai bundában”.
Hozzávalók (kb. 4 személyre):
- 1 kg friss paradicsom (ha másképp nem megy, lehet sűrített paradicsom is, abból legalább 800 ml kell)
- 1 közepes fej hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- ½ nyers zöld/piros paprika
- 3-4 db chilli (ízlés szerinti mennyiség, azonban opcionális része a receptnek)
- 1-1,5 kg csirke (lehet egész is -persze feldarabolva-, vagy csak preferált alkatrészek, mint pl. comb, vagy szárny a csirkemellet itt hanyagoljuk!)
- ½ csokor spenót (ha nincs, akkor elhagyható, mert a fagyasztott társa jellemzően püré változatú, ami nem jó, ők általában szezonális zöldséget használnak)
- 3-4 dl növényi olaj (az olivát lehetőleg mellőzzük!!)
- Só ízlés szerint
- 1 tk piros paprika és csipetnyi bors
- 1-2 tk curry por (el is hagyható, én curry port szoktam -otthon is lehet kapni- ez tartalmaz: kurkumát, koriandert,köményt és persze curryt. FONTOS: nézzük meg, hogy erős-e a curry!!!)
- 1 db Maggi/Knorr tyúkhúsleves kocka (vagy ezek egészségesebb Na-glutamát mentes verziója)
2. Aprítsuk fel a spenótot
Főzés folyamata:
1. A serpenyőbe öntsük bele az olajat, majd jó alaposan süssük
meg benne a combokat, (szárnyakat) mindkét oldalán, amíg aranybarnák nem lesznek,
ezután tegyük őket kicsit félre.
2. Majd az olajat (ismét önszorgalomból átszűrheted :)), amiben
kisült a csirke, beleöntjük egy nagy lábosba egy kicsit hagyjuk hűlni (kb. 5-10
percig),mielőtt beleöntjük a paradicsomot, de ne hagyd teljesen kihűlni! A túlforró
viszont balesetveszélyes, szóval csak óvatosan!
3. Jön a paradicsomszósz „sütése”. A lábosban lévő bő (3-4dl!)
olajba, (megjegyzés: azért fontos, hogy sok olaj legyen alatta, mert ez fogja elvenni
a keserűségét a paradicsomnak, és elősegíteni , hogy megfelelően „süljön” meg, később
úgyis leöntheted majd róla a feleseget) beleöntjük az előzőleg pürésített
paradicsomot és elkezdjük főzni, mindaddig amíg teljesen elforr belőle az
összes víz és krémszerű állaga nem lesz, illetve ha már minden összetevő jól
összeért benne és nem nyers. Akkor jó, ha az olaj teljesen elválik tőle és
kicsapódik a tetején, aminek pirosas színűnek kell lennie. Ez kb. 30-40 percet
is igénybe vehet. Ha mégis keserű lesz a szósz, akkor az olaj mennyisége a hibás,
kevés olaj esetén ugyanis könnyen és gyorsan odaég a szósz és nem lesz édeskés
az íze. Ne hagyjuk magára, mert 5-10
perceként érdemes megkevergetni.
4. Amikor elkezdjük forralni a paradicsomot, már akkor tegyük
bele a fűszereket: sót (vedd figyelembe a leveskockát és a csirkét, amit
előzőleg már megsóztál(!!)), paprikát, curry port és morzsoljuk bele a
leveskockát. Sokan ekkor tesznek bele egy csipetnyi kakukkfüvet szerintem a nélkül is nagyon finom.
5. Amikor elkészült a szósz beletesszük a megsütött csirke futóműveket, hogy kicsit összeérjenek az ízek és a hús is át tudja venni az aromákat. Ehhez kb. 15 perc elegendő.
6. Amikor már szinte kész van minden, akkor tesszük bele a spenótot, mert ennek 5 perc elegendő, csak annyi kell, hogy összeessen, nem kell szétfőzni.
7. Köretnek jázmin rizs kiváló, de sima rizs is tökéletes!
8. JÓ ÉTVÁGYAT :D!
Remélem sikerült kellően részletességgel leírnom a folyamatot
és kedvet kapnotok az elkészítéséhez. Nem túl bonyolult, de nagyon ízletes étel.
Ami a legfontosabb különleges és a megszokottól eltérő. Tökéletes vasárnapi
ebéd :).
Szívesen veszem a visszajelzéseiteket, a recepttel és az
étellel kapcsolatban (is).
Napsugaras Szép Napot!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése