Elérkeztünk egy ízesebb részhez. Sajnos most ezúttal sem
tudok azon férfi társaknak kedvezni, akik a konyhába csak ételt melegíteni
járnak:).
Régóta húzom ennek a bejegyzésnek a megírását, mert jómagam
soha nem szerettem recept alapján főzni (ezért nem is frusztrálom magam vele),
csak érzésből a magam tetszése szerint, viszont, hogy Ti is el tudjátok készíteni,
azt instrukciók nélkül érzésből előre nem lehet :). Ezért most igyekszem nagyon összeszedni magam
és átadni számotokra is olyan formában, hogy könnyen elkészíthető legyen. Már
ha kedvet éreztek majd ennek az ételnek a kipróbálásához. Mindenekelőtt,
ígéretemhez híven ezen receptet szeretettel Évának küldöm, aki már régóta várja
ezt a bejegyzést :). Köszönöm türelmed ;)!!
Olyan receptet választottam, amit szinte mindenki
rendszeresen főz otthon, de nem a Nyugat-Afrikai verzióban, ez pedig a PÖRKÖLT.
Őszintén bevallom nekem ez jobban ízlik, mint a magyar verzió, de ez én vagyok,
Ti pedig majd eldöntitek ;).
Nyugat-Afrikában az időjárás miatt több egzotikus hozzávaló
érhető el, mint nálunk, de ezek használatát itt most mellőzni fogjuk. Szóval
semmi krokodil hús, meg kígyóbőr liszt és társai :). A receptek alapvetően olyan hozzávalókkal
indulnak, mint kishazánkban, vagyis hagymával :). Lépésről-lépésre fogok, mindent leírni, azonban
sokat ki is hagyunk (összevonunk) majd (az eredetihez képest), hogy könnyítsük
a saját dolgunkat (időt spóroljunk)és a végeredmény így is nagyon finom lesz (szerintem).
Azonban saját ízlésetek szerint hozzá is tehettek ki is egészíthetitek, szóval legyetek
nyugodtan innovatívak. A konyha erre nagyon jó teret ad, ha szeretsz főzni. Egy valamit előre bocsátok, ennek az ételnek a
főzéséhez 1-2 merőkanál türelem is kell (úgy kb. 1,5 órányi :)), és semmiképpen
ne éhesen álljatok neki, mert a végén pizza lesz belőle :D. Még egy nagyon
fontos megjegyzés, ahogy a magyar konyha sem éppen diétás, ez ugyanúgy az Afrikaira
is vonatkozik. Ne itt és most akarj spórolj a kalóriákon, feltéve, ha a
megfelelő végeredményhez szeretnél végül eljutni.
Akkor ennyit a „rizsáról”, fakanálra fel és főzzünk egy nagyon
finom csirkepörit „afrikai bundában”.
Hozzávalók (kb. 4 személyre):
- 1 kg friss paradicsom (ha másképp nem megy, lehet sűrített paradicsom is, abból legalább 800 ml kell)
- 1 közepes fej hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- ½ nyers zöld/piros paprika
- 3-4 db chilli (ízlés szerinti mennyiség, azonban opcionális része a receptnek)
- 1-1,5 kg csirke (lehet egész is -persze feldarabolva-, vagy csak preferált alkatrészek, mint pl. comb, vagy szárny a csirkemellet itt hanyagoljuk!)
- ½ csokor spenót (ha nincs, akkor elhagyható, mert a fagyasztott társa jellemzően püré változatú, ami nem jó, ők általában szezonális zöldséget használnak)
- 3-4 dl növényi olaj (az olivát lehetőleg mellőzzük!!)
- Só ízlés szerint
- 1 tk piros paprika és csipetnyi bors
- 1-2 tk curry por (el is hagyható, én curry port szoktam -otthon is lehet kapni- ez tartalmaz: kurkumát, koriandert,köményt és persze curryt. FONTOS: nézzük meg, hogy erős-e a curry!!!)
- 1 db Maggi/Knorr tyúkhúsleves kocka (vagy ezek egészségesebb Na-glutamát mentes verziója)
2. Aprítsuk fel a spenótot
Főzés folyamata:
2. Majd az olajat (ismét önszorgalomból átszűrheted :)), amiben
kisült a csirke, beleöntjük egy nagy lábosba egy kicsit hagyjuk hűlni (kb. 5-10
percig),mielőtt beleöntjük a paradicsomot, de ne hagyd teljesen kihűlni! A túlforró
viszont balesetveszélyes, szóval csak óvatosan!

4. Amikor elkezdjük forralni a paradicsomot, már akkor tegyük
bele a fűszereket: sót (vedd figyelembe a leveskockát és a csirkét, amit
előzőleg már megsóztál(!!)), paprikát, curry port és morzsoljuk bele a
leveskockát. Sokan ekkor tesznek bele egy csipetnyi kakukkfüvet szerintem a nélkül is nagyon finom.
5. Amikor elkészült a szósz beletesszük a megsütött csirke futóműveket, hogy kicsit összeérjenek az ízek és a hús is át tudja venni az aromákat. Ehhez kb. 15 perc elegendő.
6. Amikor már szinte kész van minden, akkor tesszük bele a spenótot, mert ennek 5 perc elegendő, csak annyi kell, hogy összeessen, nem kell szétfőzni.
7. Köretnek jázmin rizs kiváló, de sima rizs is tökéletes!
8. JÓ ÉTVÁGYAT :D!
Remélem sikerült kellően részletességgel leírnom a folyamatot
és kedvet kapnotok az elkészítéséhez. Nem túl bonyolult, de nagyon ízletes étel.
Ami a legfontosabb különleges és a megszokottól eltérő. Tökéletes vasárnapi
ebéd :).
Szívesen veszem a visszajelzéseiteket, a recepttel és az
étellel kapcsolatban (is).
Napsugaras Szép Napot!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése